For å gi deg den beste opplevelsen, brukes informasjonskapsler på dette nettstedet. Finn ut mer her.

Allow cookies

Sign up - Contact

Nyhetsbrev - Kontakt

Other Websites

Kunst

Telemark har lange tradisjoner for billedkunst og kunsthåndverk. Hit kom de store malerne for å hente inspirasjon, og for å gjengi den storslåtte og mangfoldige naturen og Telemarkskanalen. I dag finnes det utallige tilbud av kunstopplevelser for de fastboende og tilreisende.


Du finner skulpturer og kunstinstallasjoner langs selve kanalen, på enkelte brygger, og inne i byene og tettstedene. Små og store gallerier viser samtidskunst, folkekunst og historiske kunstverk. Torg, parker, bakgårder og bygninger er prydet med kunst – som du enten kan se fra båten, eller ved å ta en liten spasertur fra kanalbrygga. Vi kan umulig nevne alt og alle her, men har plukket ut noen høydepunkter. 


En reise langs Telemarkskanalen betyr en reise i estetikk og subjektive, sansbare inntrykk. Som det en gang ble skrevet: - Det største kunstverket er kanalen selv.  «det kunstverk, der for alle tider vil stå som et vidnesbyrd om den dygtighed der besjæler denne tids ingeniører i vort land og altid vil være det blandt anlæggets 6 underværker der vil udøve størst tiltrækningskraft på den reisende og aldrig gå ham afminde.»   (Teknisk Ugeblad 1892).


Skien
Telemark Kunstsenter holder til i den ærverdige Norges Bank-bygningen på Lie, ca. 10 minutter å gå fra Hjellebrygga.  Utstillingene omfatter profesjonelle billedkunstnere og kunsthåndverkere fra Telemark, samt kuraterte utstillinger med nasjonale og internasjonale kunstnere. 


Skiens kunstforening holder til i Ibsenhuset, som ligger rett ovenfor Hjellebrygga. Utstillingene her viser bredden i norsk og lokal kunst, hvorav to av disse utstillingene er Telemarksutstillingen og Sørlandsutstillingen. Utenfor er det en skulpturpark.


Spriten Kunsthall er i den gamle spritfabrikken på Klosterøya. Her har de visningsrom med muligheter for tverrkunstnerisk produksjon, og et atelierfellesskap. Spriten har utstillinger med samtidskunst, og tilbyr ellers konserter, teater- og filmvisninger, foredrag med mer. Det tar drøye 10 minutter å gå til kunsthallen fra Hjellebrygga. 


Byromsprosjektet Mosaikk er permanente utsmykninger og temporære kunstneriske stunt i byen. Bl.a. har flere tidligere gjemte byrom fått nytt liv med kunstnerisk utsmykking.


Skien er fødebyen til den verdenskjente dramatikeren Henrik Ibsen som ofte hentet motiver fra Skien i sin diktning. I Ibsenparken, midt i sentrum, står forfatteren selv gjenskapt i helfigur, bronse på granittsokkel, laget av Dyre Vaa.  

I Hjellen sitter vakre Hanne på stranden (2006) av billedhugger Skule Waksvik. Hun skuer lengselsfullt ut over vannet, og drømmer kanskje om en kanaltur? Rett overfor Hjellebrygga står fløtermonumentet Gjennom foss (1993) av den anerkjente billedhuggeren Trygve M. Barstad fra Flatdal i Telemark. 

Langs Hjellvannet kan en se flere skulpturer av Marit Benthe Norheim fra båten. På Klosterøya mot øst er skulpturene integrert i arkitekturen.  ‘Damer i blest’ er gallionsfigurer som markerer at Skien er en innlandshavn. Når båtreisen så vidt har begynt, kan du se mot høyre, nær vannet troner den syv meter høye betongskulpturen Rottejomfruen, fra Ibsens skuespill Lille Eyolf.  
 
Trekonstruksjonene på høyre side, er røttere som ble brukt til å fortøye tømmer som skulle lagres. Røtterne på Bakkestranda har fått flott belysning som en del av Morild-prosjektet, lyssetting av Skien by, som fikk Norsk Lyspris i 2005. 

Skotfoss 
På Skotfoss Torg står monumentet Papirsorterersken (2005) av Trygve M. Barstad. Skulpturen er i rustfritt stål og er til minne om arbeiderne på den nedlagte papirfabrikken.  
Ved Løveid sluse, Skotfoss (øvre slusekammer) står en byste av amtmann Hans Jørgen Christian Aall utført av billedhugger Jo Visdal og avduket i 1897. Amtmann Aall var mannen som fikk satt i gang byggingen av Norsjø-Skienskanalen som åpnet i 1861.


Ulefoss
Ulefos Hovedgaard regnes som empiretidens viktigste arkitektoniske verk i Norge. Dette var den herskapelige sommerboligen til Niels Aall, norsk forretningsmann og rikspolitiker. Det er ikke et kunstgalleri, men besøkende kan se familieportretter av stilhistorisk verdi og Axel Otto Mørners veggmalerier i havesalen. Hovedgården ligger i gangavstand til Ulefoss sluser.


Øvre Verket er et viktig kulturhistorisk minne fra den tidlige industrialiseringen i Norge. De rødmalte trehusene ble bygd på begynnelsen av 1800-tallet som boliger for arbeiderne ved Ulefoss Jernverk. I dag huser de verksteder, kafé og butikk. I GalleriButikken finner du et bredt utvalg av kunsthåndverk og håndverk fra hele landet. Øvre Verket ligger i gangavstand fra Ulefoss sluse.


En våre største malere August Cappelen vokste opp på Holden hovedgård på Ulefoss. Han var en nasjonalromantisk maler tett knyttet til den såkalte Düsseldorfskolen og betraktes som en tidlig utviklet og svært talentfull kunstner. Han dyrket landskapskomposisjoner spesielt, og hentet fortrinnsvis motiver fra Telemark.


Lunde
Ved Lunde sluse møtes kanalbåtene på vei opp og ned. Ta gjerne en spasertur i Lunde slusepark, som er et hyggelig møtested for lokalbefolkning, kanalreisende og gjester som kommer langs landevegen. Her kan du se skulpturene Krysset av Harald Solberg og Sluse av Hans Martin Øien som er laget av stein og gamle sluseporter.
Elisabeth de Lunde er billedkunstner med atelier i Lunde. Hun maler ofte olje på lerret i figurativ stil. Etter en inspirasjonstur med kanalbåten fra Skien til Dalen, malte hun en rekke malerier med motiver fra Telemarkskanalen. 

Kviteseid
Ved Kviteseid Bryggje er det en skulpturpark. Bylgje, stein og søyle (1992) er laget av billedkunstneren Gunnar Torvund som bor i Kviteseid og regnes blant landets fremste billedhuggere. Torvund har også laget verket Kviteseidportalen (2012) som symboliserer en portal ut mot Telemarkskanalen, og det finnes en tilsvarende i Lisboa. I parken står også Telemarkskyri av Trygve Barstad.  Telemarkskua i bronse er i naturlig størrelse og står der som et symbol på det telemarkske og urnorske, og er innbydende for unger som vil ta en «ridetur».

Utsondhalli på Kviteseid bygdetun har en samling skulpturer av billedhuggeren Gunnar Utsond, født 1864 i Kviteseid, død 1950.  Utsond var professor ved Statens Kunstakademi i Oslo sammen med maleren Christian Krohg, før han slo seg ned i Kviteseid. 

Dalen
Grimdalstunet var barndomshjemmet til kunstneren Anne Grimdalen. Fjellgården fra 1600-tallet er museum og kunstgalleri med en stor samling av hennes arbeider. Hun fikk sitt gjennombrudd som kunstner da hun vant konkurransen om utsmykking av Oslo Rådhus og er kjent for sine mange barne- og dyreskulpturer. Kunstmaler Henrik Sørensen kalte Anne Grimdalen for «eventyrjenta» i norsk kunst. Utenfor ærverdige Dalen Hotell står også en skulptur av Anne Grimdalen, Piken med fisken. 


Gvarv   
Den store, norske billedkunstneren Erik Werenskiold (1855-1938) kom med båt til Gvarv for første gang i 1883. Her så han folk med folkedrakter i et frodig kulturlandskap og fant inspirasjon til maleriene Telemarksjenter, Fra Telemark, Aften på Lindem, På hjemvei, Telemarksbonde og En bondebegravelse, som alle henger på Nasjonalgalleriet. Fotografisk kopi av alle oljemalerier og tegninger fra årene på Gvarv er samlet på Evju Bygdetun.  

Antakelig har Erik Werenskiolds opphold og virke forplanter seg gjennom flere generasjoner, for Gvarv har et relativt stort og engasjert kunstnermiljø. Av virkende billedkunstnere med åpent atelier etter avtale; Olav Bjørgum, Runaug Venås, Arne Kleng Dahle. Arne Kleng Dahle formidler stemninger med kraftfulle farger. Motivene er gjerne hentet fra naturen. Hans bilder befinner seg i grenselandet mellom det naturalistiske og det abstrakte. Arne Svalastog er en annen aktiv billedkunstner og kunstfotograf. Han har blant annet fotografert tømmeret og tømmerfløting i Telemarksvassdraget gjennom flere år. 
Kunstnerhuset i Gamlegata på Gvarv med Kornmagasinet har utstillinger i forbindelse med kulturarrangementer i kommunen, som Sauheraddagene, Kartfestivalen og Norsk Eplefest. Kunstnerhuset er et møtested og en arena for kunstnere og kunstinteresserte.
Hørte Dampfarveri ble bygd i 1878 av Christen Andersson Hørte. Huset er bygd i en spesiell teknikk som var vanlig for uthus på den tiden. Bindingsverket er fylt ut med trekubber lagt i leire. Oppe i rommet mot nordvest er det i dag åpnet en vegg slik at en kan se hvordan huset ble bygd.  Her er kunstutstillinger og kulturaktiviteter som venneforeningen arrangerer.

Akkerhaugen
Skulpturparken Patmos er Norges første skulpturpark for samtidskunst. Den ligger i et naturskjønt friområde ved Norsjø, mellom  Norsjø Hotell og Norsjø Ferieland. Her finner du blant annet tre store steinskulpturer og landart-skulptur av Per Benjamin. 
Ved kommunehuset på Akkerhaugen står Lars Fykerud-statuen av den anerkjente billedhuggeren Knut H. Odden, som bor og arbeider på Notodden. Fykerud var en stor spelemann som trakterte nasjonalinstrumentet hardingfela, og han ble født i Sauherad. Det samme gjelder Møllarguten – som er foreviget som statue av Hans Holmen. Denne finner du på Nordagutu stasjon. Her er også en kultursti i Møllargutens fotefar.  


Notodden 
Telemarksgalleriet/Lysbuen holder til i Tinfos Papirfabrikks gamle sliperihall, spekket med atmosfære og historie. Her presenteres utstillinger med profesjonelle kunstnere på nasjonalt og internasjonalt nivå og kunst fra Hydro og Norsk industriarbeidermuseum. Bl.a. en flott presentasjon av Theodor Kittelsens Svælgfoss-serie med fem store akvareller som han lagde på bestilling fra Hydro-gründeren Sam Eyde. Her er også en hyggelig gallerikafé og en innholdsrik galleributikk.


Rett ved siden av Telemarksgalleriet/Lysbuen er Studio K -  intimgalleri for keramisk kunsthåndverk, Notoddens minste kunstverksted og galleri. Her holder kunsthåndverkerne Grete Anna Vangen og Dag Bratsbergsengen til. Studio K har en idyllisk beliggende der det lille teglsteinshuset "klamrer" seg fast helt ut mot elva ved brua på Tinfos.

  
Nede ved vannfronten har billedkunstner Merete Løndal atelier i Norsk Hydros gamle industrilokaler i Notodden Næringspark.   
Pusetorget på Oscar Nissens plass er en samling med katteskulpturer, som i hovedsak er laget av lokale kunstnere.  
Rallaren er byens mest kjente skulptur. Han står med spett slengt over skulderen og med dynamittgubbe i baklommen i Rallarparken. Han var med å legge grunnlaget for industrien i Notodden. Bildehuggeren Dyre Vaa (1903 – 1980) har laget skulpturen, som ble avduket i1965.

Fem kilometer fra sentrum ligger spektakulære Heddal Stavkirke et mesterverk i tre. Nord-Europas største og best bevarte stavkirke, som antakelig ble bygd i første halvdel av 1200-tallet. En restaurering i samsvar med det opprinnelige utseende ble utført 1952–54. 

Ved siden av stavkirken ligger Heddal Bygdetun, en flott naturperle som oser av kultur. Bygdetunet har en imponerende samling bygninger, de eldste stammer helt tilbake til sen middelalder. En av de mest kjente rosemalere Olav Hansson (ca. 1750 - 1820), har dekorert vegger og tak i «Rambergstugo».  Der kan du også se noen av bunadene til Anne Bamble, som skapte den berømte Øst-Telemark-bunaden. Olav Fyrileiv (1875–1975), norsk treskjærer og rosemaler, bodde i Heddal. Han var bl.a. kunstnerisk leder for restaureringen av Heddal stavkirke. På bygdetunet er det et stueinteriør fra i Holmenkollen i Oslo, som han lagde i 1932.

Overnatting

Explore Telemarkskanalen:

kategori:
Sted:

Ting å gjøre

Explore Telemarkskanalen:

kategori:
Sted:
Navn / nøkkelord:

Hva skjer

Explore Telemarkskanalen:

kategori:
Sted:
Navn / nøkkelord:
Datoer

Mat og drikke

Explore Telemarkskanalen:

kategori:
Sted:
Navn / nøkkelord:

Overnatting

Explore Telemarkskanalen:

kategori:
Sted:

Sitemap