For å gi deg den beste opplevelsen, brukes informasjonskapsler på dette nettstedet. Finn ut mer her.

Allow cookies

Sign up - Contact

Nyhetsbrev - Kontakt

Other Websites

Verdensarven

I 2015 kom Notodden-Rjukan på UNESCOs verdensarvliste pga. av det industrieventyret som Hydro startet på Notodden i 1905, med verdens første vellykkede industrielle produksjon av gjødsel.


Tinfos kraftverk produserte mye strøm allerede i 1901. Det var grunnen til at Hydro-gründeren Sam Eyde kastet sine øyne på Notodden og startet en forsøksfabrikk for gjødsel der i 1905. Siden ble det produksjon på Rjukan, Porsgrunn og mange andre steder.


De første årene var kanalforbindelsen til Skien helt avgjørende. Da Sam Eyde skulle overbevise franske rikfolk om at de burde investere på Notodden, presenterte han det som en havneby. Kanalen var viktig både for å bygge opp industrianleggene og samfunnet på Notodden, og for å frakte ut varene til kysten og videre ut i verden.  Filmen Vannveien til verdensarven forteller historien om hvilken betydning Telemarkskanalen hadde.


I takt med industriutbyggingen ble det bygd et helt nytt bysamfunn. Med boligområder for arbeidere, funksjonærer og på toppen tronet Adminiet, den nå fredede administrasjonsbygningen hvor Sam Eyde bodde, arbeidet og tok imot viktige gjester. Et besøk i Adminiet kunne gjøre godt for moralen, ifølge Eydes memoarer: ”Møtte vi motgang og tilløp til pessimisme, samlet jeg ofte mine medarbeidere her til en liten fest, og det er utrolig hvad gjensidig kameratskap og tillit kan bidra til å gi nytt håp og nye krefter”.


Notodden er det mange spor etter industrieventyret. Her kan en vandre i verdensarven og på Lysbuen kan en se den spennende historien om hvordan det hele startet. 

Les mer om verdensarven og Notodden på Visit Notoddens nettside.

Overnatting

Explore Telemarkskanalen:

kategori:
Sted:

Ting å gjøre

Explore Telemarkskanalen:

kategori:
Sted:
Navn / nøkkelord:

Hva skjer

Explore Telemarkskanalen:

kategori:
Sted:
Navn / nøkkelord:
Datoer

Mat og drikke

Explore Telemarkskanalen:

kategori:
Sted:
Navn / nøkkelord:

Overnatting

Explore Telemarkskanalen:

kategori:
Sted:

Sitemap