For å gi deg den beste opplevelsen, brukes informasjonskapsler på dette nettstedet. Finn ut mer her.

Allow cookies

Other Websites

Sign up - Contact

Nyhetsbrev - Kontakt

Historisk vandring

Vandring langs historiske stier

Bli med på vandring langs historiske stier i vakker natur, gjennom Telemarks kultur og historie. Telemark har en sterk identitet med en rik historisk og kulturell arv. Det er ikke uten grunn at Telemark blir kalt norsk kulturarvs vogge! I Vandre Telemark finner du derfor et stort utvalg turstier og kulturstier som tar deg over historisk grunn.


Kanskje vil du vandre i sabotørenes fotspor og følge ferden til de verdensberømte norske motstandsfolkene? Langs stien får du nærkontakt med historien om hvordan heltene fra Telemark tok seg frem til Vemork for å sprenge tungtvannsfabrikken. Dette er en av de mest berømte aksjonene som ble gjennomført under hele 2. verdenskrig.

Sentrumsvandring med historisk snitt


Visste du at Telemark er det fylket i Norge som har flest gamle bygninger? Kanskje kan vi friste med en idyllisk hagebyvandring i den naturskjønne Folkestadbyen i Fyresdal? Kulturminneløypa tar deg gjennom sjarmerende smågater og gardstun, og inn i bygdetunet Øyskogen med sine mange gamle tømmerhus fra senmiddelalder og fremover.  

Foto: Hamish Moore


Vandring i verdensarven 


Eller hva med en sjarmerende byvandring på Rjukan? Rjukan var det første storindustrielle anlegget i Norge. I løpet av 13 år ble byen Rjukan bygget fra ”scratch”. Fra et sted bestående av noen få fattige bondegårder og 100 mennesker, til en moderne industriby med 10.000 innbyggere. På bakgrunn av industrieventyret har Rjukan fått plass på UNESCOs verdensarvliste. Vi foreslår at du går en tur gjennom industrisentrumet med sine mange historiske og arkitektoniske perler. Fortsett gjerne turen inn på Kjærlighetsstien i Vestfjorddalen naturreservat og videre langs den idylliske elva Måna.


Fra Telemarkskanalen til Vest-Telemark Museum

For deg som er interessert i historie kan vi på det varmeste anbefale en vandring fra brygga på Dalen til Vest-Telemark Museum i Eidsborg. Underveis kan du stoppe på husmannsplassen Rui. I det hengebratte berget over Dalen ligger hjemstedet til de bitte små søstrene Ingerine og Gurine. De ble landskjente  som ”Rui-jentene som kom til Kongen”, skildra i Knut Eidems bok. På denne lille plassen høyt oppe i fjellheimen har tida stått stille. Søstrene bodde i den vesle stua hele sitt liv, og de mente at det umulig kunne finnes et vakrere sted på jord. Du kan selv vurdere om søstrene hadde rett når du nyter utsikten over Telemarkskanalen. Oppe i Eidsborg er det også mulighet for å vandre til en av de største brynesteinsbrudda i Eidsborg-Lårdal området om du ønsker å forlenge turen litt.

Foto: Luke Tennant (1), og Synne Aasland (2)

Søk overnatting

kategori:
Sted:

Søk ting å gjøre

kategori:
Sted:
Navn / nøkkelord:

Søk hva skjer

kategori:
Sted:
Navn / nøkkelord:
Datoer

Mat og drikke

kategori:
Sted:
Navn / nøkkelord:

Følg oss...