For å gi deg den beste opplevelsen, brukes informasjonskapsler på dette nettstedet. Finn ut mer her.

Allow cookies

Other Websites

Sign up - Contact

Nyhetsbrev - Kontakt

Kultursti

UT på tur, opplev attraksjoner og kultur! 

I Telemark kan du oppleve det beste av det både naturen og mennesket har å by på mens du vandrer! Å gå på tur handler om så mye mer enn bare det å gå, og med økt satsing på formidling, design og lokal mat har rammene rundt turopplevelsen mange steder fått en helt ny dimensjon.

I VandreTelemark finner du godt merka turløyper som er knytta til et utvalg av Telemarks største attraksjoner og kulturopplevelser. Vi kan by på en uforglemmelig vandring i kontrastenes Telemark – her er våre beste turtips: 

Vandring langs Telemarkskanalen 

Det er mange flotte vandremuligheter langs Telemarkskanalen. Fra den spektakulære og krevende Lårdalsstigen 800 meter over kanalen, til byvandring i Skien og Notodden. Eller hva med en tur i mellom eplehagene i fruktbygda Sauherad eller på de fine utsiktstoppene i kanallandskapet ved Lunde? 

Dalen Bryggje, Telemarkskanalens øvre anløp og for mange sluttpunktet for kanalferden, er også startpunkt for flere tur- og kulturopplevelser.

Vandring og fiskoppevelser 

Bufjordstigen tar deg på idylliske stier langs bredden av Telemarkskanalen. Du får blant annet innsyn til eventyrhotellet Dalen Hotel fra sjøsida, gjennom den vakre hotellhagen. Tokkeåi, som munner ut i Telemarkskanalen, krysser du via en ”hoppeterskel” i stein.  Visste du at Tokkeåi er et eldorado for sportsfiskere og har gjennom flere hundre år vært en stor attraksjon? Langs Bufjordstigen kan du fremdeles oppleve fiskere som tålmodig prøver å overliste storauren til å bite på kunstig agn. 

Vandring langs Telemarks eldste næringsvei 

Fra Dalen Bryggje kan du vandre helt til Vest-Telemark Museum i Eidsborg - en skattekiste av historie, kunst og tradisjoner! På veien passerer du den vakre husmannsplassen Rui og flere slående utsiktpunkt som også har spennende historier å by på. Visste du at store deler av turstien går over historisk grunn? Dette er ruta som ble brukt for å skipe ut brynestein fra bruddene i Eidsborg. Med hest ble Norges første eksportartikkel  frakta ned de stupbratte fjellsidene i Eidsborgberget – via Telemarkskanalen - og ut i den store verden!  

Vandring i den moderne skisportens vugge 

Den vesle bygda Morgedal er verdenskjent for å ha fostret den moderne skisporten far: Sondre Norheim. Også polfarere har trådt sine barns ben i denne vakre fjellbygda. Her kan du kombinere et museumsbesøk på Norsk Skieventyr med en vandretur til Øverbø – Sondre Nordheims fødested og heimplass. I Sondrestoga ble verdens aller første vinterolympiske ild tent. Visste du at ord som slalåm, telemarksving og telemarknedslag har sitt opphav fra bygdas bratte bakker? 

Kunst- og kulturvandring i fjellheimen 

Kunst og kultur er varemerket for denne kulturløypa som starter og ender på Mjonøy i Vinje. Turen går elvelangs i lett skogsterreng, hvor vakre fossefall og et canyonlignende landskap byr på stemningsfulle fotomotiv. Du vil fort erfare at dette landskapet har inspirert kunstnere gjennom tidene! Like ved turstien ligger også Vinje Biletgalleri. Her presenteres stemningsfulle naturskildringer og folkeliv fra Telemark – kunstverk ført i penselen av Henrik Sørensen og Harald Kihle. Vi anbefaler å avslutte turopplevelsen med å nyte ferskt bakverk og lokalmat fra Vinje blant gamle trebygninger fra Vest-Telemark på Mjonøy. 

Smakfull vandring i levende kulturlandskap 

Ei vandring i Bjørgefjell vekker alle sanser til live! Turstien starter på Nordigard Bjørge Gjestegard, en av få Telemarksgårder som satser på fjellkua med det gode lynnet: Telemarkskua. Langs turstien møter du Telemarkskua som er  sosial og glad i folk. Ser du et skilt som står på snei er det fordi kua elsker å bruke det som kløpinne (og vi har derfor et svare strev med å holde orden på skiltinga ;-)). Fra toppen av Bjørgefjell kan du nyte den fantastiske utsikten over Seljordsvatnet – kanskje ser du Seljordsormen? Vi anbefaler en rast på gårsdkaféen hvor du kan nyte heimelaga Telemark-is, smakstilsatt med lokale råvarer. Dette er verdens beste is!

Visste du at det på toppen av Vierlinuten på Rauland troner en fantastisk skulptur? Skulpturen bærer navnet Vidsyn. Den polerte framsida av skulpturen er omvendt - nesa vender innover! Ta deg en skulpturvandring og se om du klarer å få ansiktet til og snu seg.

Verdensarvopplevelser til fots 

Rjukan var det første storindustrielle anlegget i Norge, og på bakgrunn av industrieventyret som utspant seg her har Rjukan fått plass på UNESCOs verdensarvliste. En byvandring på Rjukan kan anbefales på det sterkeste! På Rjukan kan du ta Krossobanen – snarvegen til sola og Hardangervidda. Her kan du vandre den pittoreske Solstien, hvor sherpaer fra Nepal har steinsatt store deler av stien opp til kanonstillinga fra andre verdenskrig som troner på toppen. Dette er snarveien til Hardangervidda for den som ønsker å vandre i flere dager. 

Fra Rjukan kan du også ta turen til Telemarks tak: Gaustatoppen. Fra toppen ser du 1/6 av Norge i klarvær! For de som ikke ønsker å bruke bena kan man ta fjellets indre snarvei: Gaustabanen. Gaustabanen er i dag en av Telemarks mest populære – og unike - attraksjoner! 

En av de mest kjente turstiene på Rjukan er Sabotørstien. Her kan du vandre i de verdensberømte, norske motstandsfolkenes fotspor og følge ferden til heltene fra Telemark da de skulle sprenge tungtvannsfabrikken på Vemork. Turen ender på Norsk Industriarbeidermuseum - som må kalles et høydepunkt for den kulturinteresserte vandrer!

God tur!

Søk overnatting

kategori:
Sted:

Søk ting å gjøre

kategori:
Sted:
Navn / nøkkelord:

Søk hva skjer

kategori:
Sted:
Navn / nøkkelord:
Datoer

Mat og drikke

kategori:
Sted:
Navn / nøkkelord:

Følg oss...